Kazachstan 2010.

vrijdag 3 december 2010


Dit najaar zijn we met een aantal gemotiveerde deelnemers op stage naar Kazachstan getrokken. De doorgewinterde reisgenoten Marian en Nono waren weer van de partij, ditmaal met de toevoeging van een gemotiveerde Gilles en onder begeleiding van Jo en Matt, bijgestaan door tolk en gids Paulo, een jeugdvriend van Jo die handig genoeg vloeiend russisch spreekt.

Een hele belevenis, een echt avontuur (in het russisch ja) met alle ingrediënten voor een geweldige reis. Bij aankomst enkele dagen voor aanvang van de stage nemen we contact op met de plaatselijke monitors. Deze geven ons alle nuttige informatie omtrend de plaatselijke sites en vooral de manier waarop we er kunnen geraken.

Maandag komt Marian als laatste de groep vervoegen en trekken we richting gebergte om onze eerste vluchten te maken van Ushkonyr. Een geweldig landschap onder onze voeten, ruime termieken en een toffe sfeer die een avontuurlijk tintje krijgt als we bovenop een bergtop blijven bivakeren. Kampvuur ’s avonds en daarna rollen we ons in onze zeilen om van de magnifieke sterrenhemel te genieten. Lekker warm ingeduffeld brengen we de nacht door, hoewel ijspegels ons er de volgende morgen van overtuigen dat het nogal frisjes moet geweest zijn buiten ons zeil.
We blijven verschillende dagen rond Almaty, proeven van een heleboel onvergetelijke vluchten, van de lokale specialiteiten en natuurlijk ook van de multiple vodkas die overal vooradig zijn.

Een week later trekken we naar Tekili, op zo’n 300km van Almaty, met de bus. Hier aangekomen vinden we tot onze verbazing geen stadscentrum en al evenmin een hotel of een andere slaapgelegenheid. Met hulp van de plaatselijke politie en na een telefonische interventie van Paolo en de tussenkomst van de zeer vriendelijke, maar enkel russisch sprekende, Igor komen we in een soort sanatorium terecht waar we ons naar hartelust kunnen laten masseren en ping pong spelen zonder paletten, met de blote hand dus maar.

Vanaf de volgende morgen worden we elke vliegbare dag opgehaald door de plaatselijke piloten die ons naar de vertrekplaats brengen en ons alle informatie geven over de sites rondom. Als eerste westerse parapentisten in deze stad worden we als koningen ontvangen en in de watten gelegd. We beleven hier magische momenten, ontmoeten gastvrije mensen in een geweldige joviale sfeer en maken een resem adembenemende bergvluchten. Dit is echt onvergetelijk !

Om jullie van de geweldige sfeer en landschappen te laten meegenieten hebben we een eerste selectie foto’s op Picassa gezet :