Voor de lekkerbekken

woensdag 7 april 2010
par  Thang-Ka

De 5 AOC kazen (appellation d’origine controlé) van de Auvergne

Laat je verleiden door de smaak van deze 5 grootse kazen. De Auvergne is de enige regio in Frankrijk die 5 AOCkazen op zijn grondgebied telt, van de meest rustieke tot de meest delicate. Volg de « route des fromages » om ze allemaal te proeven.

- De Cantal (jonge, entre-deux of oude)

is reeds 2000 jaar oud en werk in het oude Rome al sterk gewaardeerd. Er is ongeveer 400 liter melk nodig om een Cantal van 43 kg te maken. De smaak wijzigt met het rijpen ; van een zachte kaas voor de jonge tot een uiterst krachtig en kruidig aroma voor de oudste.


- De Salers

wordt enkel gemaakt in de boerderijen tussen 15 april en 15 november op voorwaarde dat de koeien op de zomerweiden staan en zich dus kunnen te goed doen aan allerlei bloemen en kruiden. Hierdoor verkrijgt de kaas zijn unieke smaak die verraadt waar hij gemaakt wordt, van sterk en kruidig over romig en fruitig. De smaak versterkt natuurlijk met het rijpen.


- De Saint-Nectaire

Deze eerste AOC fromagère fermière van Frankrijk werd reeds door Lodewijk XIV op zijn menu gezet. Gemaakt op basis van niet-gesteriliseerde volle melk met een romige textuur en een zachte notensmaak.


- De Bleu d’Auvergne

Volgens de legende zou deze kaas per toeval ontstaan zijn door een bergkaas naast een zuurdesembrood te leggen. De binnenkant is soepel en gespikkeld, de melk wordt vermengd met pénicillium roqueforti om de typische schimmel te bekomen.


- De Fourme d’Ambert

De Arvernes (een lokale volksstam uit de tijd van de romeinen) verkozen deze kaas als krachtvoer als ze ten strijde trokken en de Gallische druïden gebruikten hem tijdens hun rituelen. De smaak is rustiek en geparfumeerd en wordt door bijna iedereen geprezen.

Coopérative Laitière

- Fromagerie waar je deze soorten kaas kan gaan proeven en zien hoe ze gemaakt worden. Tel. 00 33 4 71 20 81 76


De Avèze

Deze authentieke aperitief met een licht bittere smaak, wordt gemaakt op basis van de wortels van de gentiaan. Deze bloemen bloeien op de plateau van de Limon net boven Dienne en de wortels worden met de hand geoogst. Na 9 maanden kunnen uit de mengeling van water, alcohol en de gemalen wortels 2 verschillende likeuren gebrouwen worden : de Avèze 16 %, zacht en fruitig en de Avèze 20% met een sterkere smaak.
Bezoek het Maison de la Gentiane te Riom-ès-Montagnes, van half juni tot half september.
Tel : 00 33 4 71 78 03 04.En de andere regionale specialiteiten

- de truffade (aardappelen met kaas, spekjes en ui)
- de alligot (puree met kaas)
- de pounti (vleesbrood met veel groenten en gedroogde pruimen)
- de pot au feu Auvergnat (stoofpot met veel groenten en allerlei vleessoorten)
- de bourriols (dikke pannekoeken)
- de confituren van bosbessen en braambessen
- de likeuren van kastanje (de specialiteit van "La Chataigneraie"), bosbessen en braambessen
- enz …


Navigation